В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турция ще трябва да се успокои и да преоцени приоритетите си

Аслъ Айдънташбаш във В развитие, 17.04.2017

Аслъ Айдънташбаш, старши анализатор в Европейски съвет за външни отношения в Истанбул, Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аслъ Айдънташбаш, старши анализатор в Европейски съвет за външни отношения в Истанбул, Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Славата на Османската империя няма да се завърне. Най-важната роля на Турция е като стабилизиращ фактор в Близкия Изток. Важна е нейната способност да изнася демократичните си роли в региона. Това каза Аслъ Айдънташбаш, старши анализатор в Европейски съвет за външни отношения в Истанбул, Турция, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Като цяло Отоманският проект е напълно приключен, освен в турските сериали, но това не го виждам като визия във външната ни политика. Турция ще трябва да преоцени приоритетите си и да се успокои като цяло".​

"Ердоган загуби не само Истанбул, но и Анкара. Турция е разделена наполовина, и по отношение на образование, и на доходи. Хората с по-високи доходи и образование са гласували срещу Ердоган. Географски също има разделение. Това не е истинска победа. Ердоган управлява Истанбул 22 години, но това, което се случва сега, е че този град за пръв път от 20 години казва не на Ердоган".

Кампанията на Ердоган бе безкрайна, каза още Айдънташбаш. По думите й 16 телевизионни канала едновременно са предавали изявленията на Ердоган, а милион и половина са "откраднатите гласове", защото лидерите на кюрдската партия, например, са в затвора. 

"Ако електоралният климат бе по-балансиран, щеше да се гласува по различен начин".

Избирателната компания беше брутална, избиратели бяха наричани "терористи",  че се съюзяват с Ислямска държава, говореше се, че интелигенцията е "против Турция", че са "предатели" и въпреки това половината население каза "не", каза още събеседничката. "Това се случи. Не се знае в каква посока ще потегли Турция, но има разлика в това да спечелиш избори и във възможността да управляваш държавата при толкова разделена общност, особено на Изток. Положението с кюрдите не е устойчиво. Не може цяла държава да се управлява като милитаризирана зона. Това не е победа за Ердоган, но въпреки това той се сдобива с много нови правомощия". 

Само Ердоган знае накъде ще тръгне Турция след референдума, но ако наистина тръгне по един авторитарен път, ще бъде много трудно да управлява, категорична бе Айдънташбаш. "Първото нещо, което Ердоган каза, след като станаха ясни резултатите от референдума, бе че ще върне смъртното наказание. Ако това се случи, той със сигурност ще прекрати процеса по встъпване в ЕС. Този процес не е активен, но има дългосрочна визия, поне на хартия, която е много важна в икономическо и политическо отношение. Ако Ердоган изостри още повече отношенията с европейските лидери, наричайки ги нацисти или кръстоносци, Турция ще бъде изолирана от Запада. Но това не е страна, която стои 70% зад Ердоган, а едва 51%. Ще е много трудно да се управлява тази страна. Ще видим какво ще направи и Европа".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие