В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще загърби ли егото си Европа, за да защити демокрацията

Георги Димов във В развитие, 17.04.2017

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Западната подкрепа е много хлъзгав терен. Ако, чисто икономически, Европа се оттегли, Турция е загинала. Над 41% от турския износ е към Европа. Турция е четвъртия търговски партньор на Европа, а износът на Стария континент е близо 6 трл. евро - три пъти по-голям от този на САЩ. Не знам дали Европа е склонна да загърби егото си и търговските си интереси, за да защити демокрацията. Това каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "В развитие" на Bloomberg  TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Вотът поставя още по-дълбока разграничителна линия вътре в турското общество, категоричен бе Димов. Турското общество ще се разлея вече на "да"-новости и "не"-новости. 

В хода на кампанията непрекъснато се подчертаваше това разделение, каза още гостът. "Това каза и лично Ердоган в края на кампанията - че той проявява разбиране към турските граждани, които са казали "не", но в никакъв случай не може да ги постави в една кошница с тези, които казват "да". Хората, които не подкрепяха промените, предлагани от Ердоган бяха определяни като предатели и като "срам и позор за турската нация". Тяхната присъда вече е оповестена".

"Ердоган научи добре уроците и се поучи от опита на военните преврати и още повече се бетонира във властта. След като се дават неограничени правомощия, той ще бъде на върха на държавната пирамида до 2029 и никой не може да го отстрани от власт". 

Свидетели ли сме на "началото на истинската гражданка война" в Турция и това ли е последният опит за опозиция? Може ли да се счита за "своеобразен положи резултат" от референдума консолидацията на турската опозиция? Какви са основанията на опозицията да оспорват резултатите от референдума в Турция? Ще се окаже ли "този път" турската правосъдна система на ниво? Подтиква ли към подсъзнателен избор чрез игра на цветове изборната бюлетина на референдума в Турция? Изключена ли е федералната форма на управление в Турция? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие