В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ролята на църквата в политиката днес

Доц. Костадин Нушев във В развитие, 17.04.2017

Доц. Костадин Нушев, Богословски факултет на СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Костадин Нушев, Богословски факултет на СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Взаимоотношения с местните власти, с владетелите, и с мюсюлманските държави в Светите земи са много сложни, като дипломатиченски международни отношения. В тях се преплитат и религиозните фактори и въпросите се усложняват. За това трябва да има добро, както междухристиянско, така и междурелигиозно отношение, за да може да се поддържа един добър баланс на силите и присъствие на различните християнски църкви, а и различните поклонници да имат достъп до Светите места. Това каза доц. Костадин Нушев от Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Гостът даде отговор на въпросите свързани с влиянието на конфликта в Сирия върху християнските общности в региона и дали тази част на света става "духовно по-пуста" с "прогонването на християните от техния дом".

Доц. Нушев коментира и процесите, случващи се в момента в Света гора: "Като монашеска република Света гора е една много особена система. От една страна има самостоятелно устройство на манастирите, които са в рамките на Гърция, като административна и териториална единица и са част от гръцката държава. От друга страна, като една особена монашеска република, Света гора има и някаква форма на самоуправление и автономия. От църковна гледна точка, обаче, Света гора е под юрисдикцията на Цариградската вселенска патриаршия".

"Много са факторите, които се преплитат и взаимодействат за поддържането на този всеправославен духовен център на монашеството и духовния живот. Винаги в Света гора го е имало това динамично развитие и промяна, но се спазва и една традиция, която идва още от византийските императори. В съвременния свят, когато има едно завръщане към православието, едно активизиране на монашеството - след промените имаме и по-млади монаси".

"Монашеството на Света гора винаги минава през периоди на възраждане и обновяване и те са свързани със запазване на традицията, но и с нещо ново - с реставрация на храмове, на манастирски крила, създаване на нови килии, центрове, скитове. Динамиката е много голяма", каза още доц. Нушев. "Надяваме се, че Света гора е едно място, където Православието трябва да покаже от една страна своето единство, а и своето многообразие. Независимо то това от коя националност са монасите, те носят там своята традиция, своят богослужебен език, но едновременно и свидетелстват за съборността и единството на Православието. Политически фактори не са водещи, но не остават и незабелязани".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие