В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Решението на проблема с дефицитните професии

Председателят на АИКБ Васил Велев, В развитие, 14.04.2017

Председателят на АИКБ Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на АИКБ Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

АИКБ изчислява, че свободните позиции в икономиката са два пъти повече, отколкото са безработните с каквато и да било квалификация. Острият недостиг на човешки ресурси провокира асоциацията с помощта на държавни институции да подготви проект за търсене на хора за сектори, в които има хроничен дефицит на специалисти. Темата коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Проектът е с хоризонт 2 години. По думите на Велев най-засегнатите сектори са: машиностроене и металообработване, електротехника и електроника, спедиция и транспорт, медицина и услуги за красота и здраве.

"В тези четири сектора идентифицираме недостиг на над 45 хил. работни места, само в мехатрониката те са над 17 хил.", подчерта експертът. По думите му за липсата на привлекателност на различните професии възнаграждението не е единственият проблем.  

Велев коментира и договореното увеличаване на минималната пенсия до 200 лв. от страна на ГЕРБ и Патриотите. Според него то е поносимо от гледна точка на бюджета, но ще стопи разликата между ниско- и средно квалифицирания труд, което ще демотивира хората да се осигуряват на реалните си доходи. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие