В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

През септември стартира професията приложен програмист

Анна-Мари Виламовска, представител на България в Борда за дигитално предприемачество към ЕК, В развитие, 14.04.2017

Анна-Мари Виламовска, представител на България в Борда за дигитално предприемачество към ЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анна-Мари Виламовска, представител на България в Борда за дигитално предприемачество към ЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През следващата учебна година ще бъде добавена нова професия - приложен програмист. Към момента в нея са се присъединили 23 училища от цяла България. Това коментира Анна-Мари Виламовска, представител на България в Борда за дигитално предприемачество към ЕК и съветник на Росен Плевнелиев по иновационната политика, в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Записването е между 16 и 22 юни тази година. За първата година амбициите са да се включат минимум 200 ученици и 100 преподаватели. Виламовска изрази очаквания през следващата година този брой да се удвои.

Тя обясни, че професията е насочена към даването на млади хора между 8 и 12 клас на умения, които ще ги направят много търсени и успешни. Тя включва придобиването едновременно на хардуерни и софтуерни умения.

Общо за четирите години учениците ще имат 2600 часа професионална подготовка, от които минимум 1300 ще бъдат в реална работна среда и с разширено изучаване на английски език. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие