В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европейски средства в подкрепа на български манастири

Йеромонах Никанор от Гигинския манастир, В развитие, 14.04.2017

Йеромонах Никанор от Гигинския манастир. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йеромонах Никанор от Гигинския манастир. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2006 насам Гигинският манастир използва средства по европрограми за развитие на селско стопанство. "Започнахме с много малък проект - под 100 хил. лв. с който направихме племенно стадо от биволи и малка земеделска техника. Така се запознахме с възможностите на европейските програми за развитие на селските райони. Това ни помогна за изхранването на манастира, осигуряването на поминък и поддръжка и получилата се впоследствие известност, тъй като не много български манастири реално произвеждат земеделска продукция", каза йеромонах Никанор от Гигинския манастир в ефира на "В развитие" с Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е помогнало за превръщането на манастира в привлекателно място за много туристи и поклонници. Българската православна църква се е опитвала да се възползва от различни програми като култура, образование и преквалификация и други, но най-добра подкрепа е получила в сектор земеделие. 

Как се развива манастирът днес и среща ли трудности с държавната администрация? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие