В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективите пред холандските инвеститори в България

Томас ван Оорсхот, В развитие, 11.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Гледайки данните от БНБ, Холандия е най-големият инвеститор тук (в България – бел.ред.) Радваме се, че сме отгоре в класацията, състезавайки с други като Австрия и Германия. Това е добър сигнал. От друга страна, бих искал да видя повече холандски компании, които инвестират в България. Нови компании, които идват в България и създават работни места. Не мисля, че се случва достатъчно, за жалост. Имаме няколко мултинационални компании тук, които се справят добре. Имаме малки компании също. Но тези от средния клас – производителите – все още не са достатъчно.

Това каза в специално интервю пред водещия на „В развитие“ Николай Кръстев посланика на Нидерландия у нас Томас ван Оорстхот.

Причините

„Това е така, защото няма достатъчно доверие в законите, в правосъдната система. Ето защо постоянно настояваме за съдебни реформи, за съдебна система, на която може да се разчита. Това е много важно за чуждите инвестиции. Има още необходми реформи и се надяваме, че България ще има стабилно правителство, което настоява за съдебни реформи. Добре известно е какво трябва да се направи и трябва да се приложат всички препоръки, които са направени. Има тясна връзка между икономическото развитие и съдебните реформи. Без съд, на който можеш да се довериш е много трудно да привлечеш честни чужди инвеститори. България има нужда от това“, коментира дипломатът.

Ключът - солидарност

„Двустранните отношения между България и Холандия са много силни. Ще работим и много близо по времето на председателството на ЕС. Бяхме впечатлени от конструктивния подход на България по време на нашето председателство. Харесвахме твърдата позиция на страната, защитавайки собствените си интереси. Това е ясен сигнал за идващото председателство на страната догодина. Важно е да видим страната като сигурен европейски партньор. Важно е да отбележим, че всички страни трябва да са солидарни с предизвикателствата, които среща България. Ние правим същото – ако имаме проблем, търсим солидарност от ЕС. Важно е да покажем тази солидарност и в двустранните отношения в рамките на ЕС. Мое желание е да привлечем повече компании в България, така че да спечелите от икономическия растеж, който виждаме в Холадния, като има място за развитие“, каза още той.

Правната система – основна пречка за Шенген

„Това е друг въпрос, знаем, че 3 страни блокираха присъединяването към Шенген – това бяха Франция, Германия и Холандия. Причината е, че ако премахнем граничните проверки – трябва да си вярваме. А доверието зависи от силата на законите, да вярваме на правните си системи. И както беше договорено, когато България се присъедини към ЕС – има редица нарушения при спазването на законите, в борбата с корупцията, нивото на корупцията е много високо. Това означава, че не вярваме на правната система. Това беше причината да не премахнем граничния контрол, защото корупцията ще влезе в ЕС. Трябва ни невъзвратим прогрес при борбата с корупцията и организираната престъпност и веднага щом видим стабилен процес на реформи, тогава ще помислим за премахване на граничния контрол и пълен достъп до Шенген“, каза Оорстхот.

Подробен коментар както по тези, така и по редица други теми от геополитическия дневен ред като Brexit, отношенията между Нидерландия и ЕС като цяло с Турция и др. вижте тук:


 

Последни новини
Още от В развитие