В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Очаква се годишен ръст на износа през 2017 не по-нисък от 5-6%

Иво Тодоров, Асоциация на българските износители, В развитие, 11.04.2017

Иво Тодоров, Асоциация на българските износители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров, Асоциация на българските износители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годишен ръст на износа в порядъка на най-малко 5-6% може да бъде реализиран през 2017. Това коментира Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители в ефира на "В развитие" с Делян Петришки

Българската експортно-ориентирана промишленост доказа своя виталитет, успя да се преориентира и реализира ръстове, които дават оптимистична картина за развитието на износа до края на годината, посочи той. 

Тенденцията е изключително положителна, тъй като вече се наблюдава увеличение на дела на продукцията с висока добавена стойност за износ, а не на суровините. 

По думите на експерта се наблюдава трайна тенденция на възстановяване на определени отрасли, ключови за българския износ като химическата и фармацевтичната промишленост. Тези отрасли регистрират високи темпове на развитие спрямо миналата година в световен мащаб, което ще се отрази благоприятно и на българския износ, добави Тодоров.

В средносрочен и дългосрочен план Турция може да загуби челната си позиция на водеща експортна дестинация към трети страни. Започва сериозно развитие на износа на България към Централна Азия. Компаниите не могат да търпят загуби и намират начин да се адаптират към нестабилната макроикономическа рамка, в която се движат в момента, допълни той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие