В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниското заплащане в туризма – причини и решения

Татяна Джилянова, председател на Синдиката по туризма към КНСБ, В развитие, 11.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Принципно работодателите обявяват минимални заплати за персонала си от порядък на 600 – 700 лв. Призовавам институции като НАП и Инспекцията по труда да се ангажират с проверка на трудовите договори и възможното укриване на доходи. Проблемът според мен е сивата икономика, от която най-ощетени са фирмите – добри работодатели, които плащат своите пълни осигуровки и данъци.

Така коментира в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова темата относно причините за ниското заплащане на труда в сферата на хотелиерството и ресторантьорството Татяна Джилянова, председател на Синдиката по туризма към КНСБ.

„Трудът е дефицитна стока и цената се определя на пазара. Затова според мен трябва да се вдига цената на този труд, за да можем да задържим кадрите. Това е проблем, който не може да се реши с 1-2 решения. Трябва да има системност при преодоляването му“, каза още тя.

„Като причина може да се посочи демографската криза в страната, масовото напускане на младите квалифицирани кадри, които са принудени да търсят алтернатива в страни с по-нисък стандарт от нашия или такива, в които туристическата дейност е по-слабо развита“, коментира Джилянова.

„Другата причина, която е не по-малко важна, е краткосрочността на туристическия сезон, за да може да се ангажира този персонал целогодишно и да има някакъв стабилен доход“, допълни синдика.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие