В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви са картите на Тръмп за Сирия, Северна Корея и Украйна

Д-р Асен Асенов във В развитие, 10.04.2017

Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Тръмп не се допита до конгреса за ударите в Сирия, защото се страхуваше след като неговата здравна реформа не получава за сега нужното одобрение. От една страна одобряване от Конгреса означава одобряване на финансов ресурс за тази война, а от друга Тръм иска да бъде непредсказуем. Това каза д-р Асен Асенов, университетски преподавател по икономика във Вашингтон, САЩ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Коментарите в САЩ за бомбандировките в Сирия до този момент са по-скоро одобрителни, каза още събеседникът. "За много хора това е акт на война, но за повечето е предупреждение. Появиха се и доста критики, че Конгресът трябва задължително да се пита за одобрение в подобни случаи и че Конституцията на Америка трябва да се спазва".

На предстоящата среща между САЩ и Русия ще се търси общото между двете позиции, а именно - борбата с ислямска държваа. "Големият проблем е да не се създаде вакуум след Асад". 

"Очевидно е, че сирийският конфликт има по-голяма тежест и внимание. Появиха се и предложения да се направи сделка - САЩ и Европа да преглътнат реалността, че в момента Крим е част от Руската федерация и цената, която руснаците трябва да платят е да се освободят от Асад. Според мен разговорите, които ще се водят в Москва ще бъдат за това кой да бъде наследникът на Асад. Той трябва да бъде приемлив и да е широко приет в сирийската опозиция, за да не се стига до вакуум на властта".

На въпроса дали естаблишмънта успя "да очука" Доналд Тръмп за два месеца и половина Асенов каза, че по-скоро има "преобучаване" на Тръм: "Неговият бизнес стил е слагане на масата на картите една по една. Той до голяма степен се провали със здравната реформа, с ограниченията спрямо Китай и с Мексико. Постепенно Тръмп започна да изглежда повече като президент, отколкото като бизнесмен. Едно е да говориш на митинги, а друго е да управляваш в една демократична държава, където търсенето на консенсус е абсолютно задължително".

"Цената на Северна Корея е много голяма. Тя има много голяма армия, която е свръх дисциплинирана, макар и не толкова добре въоръжена. Освен това тя е и ядрена държава. Конфликтът със Северна Корея е немислим. Това, което има шанс да стане, е Америка да разговаря очи в очи със Северна Корея и САЩ да приеме реалността, че страната е ядрена и да се търсят ограничения в поведението й. Опциите не са твърде много - ограничаване във властта на настоящия лидер и да се търси сътрудничеството на Китай".  

"Китай държи ключа, защото огромната част от търговията със Северна Корея се държи от Китай. Без жизненоважните икономически връзки с Китай севернокорейският режим ще колабира", категоричен бе гостът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие