В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще плъзнат ли единични терористи към Европа след събитията в Сирия

Чавдар Минчев във В развитие, 07.04.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Това, което се знае за историята, предшестваща удара на САЩ в Сирия е много малко. Имало ли е химически агенти, които са изиграли определена роля за голямата смъртност сред деца и мирни жители, отговорът е - да, съществуват. Въпросът е чия е била химическата атака. Няма доказателства. Това каза изп. дир. на Националната асоциация за международни отношения и гл. редактор на сп. "Международни отношения" Чавдар Минчев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

"Не бихме могли да считаме, че Асад е глупав или луд човек. Със сигурност той няма никакъв интерес от развитие на такива проблеми. Тук стоим пред определена манипулация. Само не е ясно кой е извършил този престъпен акт с химическите отрови, които са използвани". 

По думите на Минчев вторият момент, който може да обясни американското решение, е вътрешнополитическия американски проблем. ние сме свидетели на опити да бъде принуден Тръмп да промени политиката, с която той бе избран. Това означава, че Америка тръгва по друг път - връщането в Близкия Изток.

Конфронтацията не е в ничий интерес и смятам, че разумът ще надделее, категоричен бе събеседникът.

"Това, което може да се очаква е плъзването на единични терористи в Европа, засилване на бежанската криза, защото подобни химични атаки неминуемо ще засилят емиграцията и трето - по-опасни ще бъдат проблемите в Африка, защото там проблемите са много силни и това е най-лесно за ИДИЛ". 

Основното събитие ще бъде срещата в Москва - кои са приоритетите на двете велики сили - конфронтация една срещу друга или ИДИЛ? Какъв ще бъде отговорът на Русия? Какъв ще бъде отговорът на Башар Асад? Кой има интерес да дискредитира Асад?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие