В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Посоки и ползи от индустриалната карта на България

Благовеста Пугьова и инж. Пламен Панчев във В развитие, 07.04.2017

Благовеста Пугьова и инж. Пламен Панчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Благовеста Пугьова и инж. Пламен Панчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На индустриалната карта на България, която вече е факт, са позиционирани всички големи предприятия в страната. Това каза Благовеста Пугьова, оперативен директор на JobTiger, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

„В момента, в първоначалния вариант, са въведени 750 от най-големите предприятия, всички висши учебни заведения, 400 технически и професионални гимназии, както и събития, свързани с търсене на кадри в индустриалната зона“, каза Пугьова. „Това е много лесен инструмент да се види къде е бизнеса и къде са кадрите“.

„Не сме съгласни с това че няма кадри за българската индустрия, защото вече четвърта пета година, заедно с държавата, в лицето на Министерството на образованието, работим по тази тема и вече има резултати. Професионалните училища намериха свои партньори. Висшето образование обърна сериозно внимание и търси вече партньорство с бизнеса“, добави от своя страна инж. Пламен Панчев, председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, който също гостува в студиото.

„Нарастването на БВП в България е 3,9%, но това не може да се постигне без развитие на индустрията. Увеличил се е и износът, който прави България. Естествено, това не може да се случи без качествена работна ръка“.

Развива се секторът на производство на автомобили и почти няма част на колата, която да не се произвежда в заводи в България, каза още инж. Панчев. „Успоредно с многото чужди компании се появиха и доста български производители, които работят за големи световни марки“.

„Друго, което ни задоволява през последните 3-4 години, е, че виждаме сериозен ръст - около 30% - на делът на логистиката. Това е логистика предимно на храни и на метали, а нашите предвиждания са, че логистиката ще продължи да се увеличава“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие