В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отказва ли се Москва от съюзника си Асад

Димитър Гърдев, международен коментатор, В развитие, 07.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Не трябва да бъдем наивни – всичко зависи от волята на Русия в Сирия. В изказванията, идващи от Москва, прозираше линията, че договорът е със сирийската държава, а не еднолично с Асад. Русия защитаваше Асад, защото, казвайки го по-образно, когато си на едно голямо конно състезание, не сменяш коня, който печели. Колкото и парадоксално да звучи, Асад успя да запази някакъв център на държавата около себе си. Той не е Саадам Хюсеин, това не е и Муамар Кадафи, около които всички се пръснаха. Да, половината от армията, от държавата се разпръсна, но другата половина остана около него.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев международният коментатори бивш дипломат от кариерата Димитър Гърдев.

„След навлизането на руската авиационна групировка в Сирия през 2015 нещата коренно се промениха. Всичко вече зависи от волята на Русия. Самият Асад като личност остана на заден план. Може да се очаква подобно развитие – съгласа за оттеглянето на Асад“, коментира още той.

„Наистина, американският удар в Сирия беше изненада. Това се казва и от някои среди в самия Вашингтон – основно в Сената и Конгреса. Това е едно решение на американския президент, като той е напълно в правото си да използва ВВС, флотата и морската пехота, те са негов прерогатив“, допълни Гърдев.

„С този ход нещата доста се променят. Първо, новата американска администрация показва, че няма да се съобразява с предварително постигнати договорки, в това число и с руския президент Владимир Путин“, каза още гостът в студиото.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие