В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

КЕВР – независим регулатор или инструмент за политически услуги

Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР, В развитие, 06.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

 Разбира се, трябва да ни притеснява натискът върху КЕВР, но би трябвало да сме притеснени още от края на декември 2016, защото тогава се видя ясно, че комисията губи своята независимост. При положение, че „Газпром“ бе поискал увеличение по договора с „Булгаргаз“ с 18%, в крайна сметка се оказа, че „независимия“ регулатор намали цената с 5%, вместо да я увеличи.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки бившият член на енергийния регулатор (тогава ДКЕВР – бел.ред.) Еленко Божков.

„Дълбокото ми убеждение е, че с акта си през зимата да не вдига цената на газа КЕВР извършва политическа услуга, за да осигури комфорт за предизборната кампания на управляващите по това време, когато те вече бяха формално слезли от сцената“, заяви още той.

„Тежката индустрия не може да вдигне рязко цената на газа. Сега обаче започва друго изкривяване – например търговските вериги, на които хлебопроизводителите предлагат своята продукция, вече вдигат цените без самите производителите да са ги вдигнали. Тоест те увеличават цените, базирайки се на предположението, че ще се увеличи цената на стоките“, каза още бившият член на енергийния регулатор.

Един от основните проблеми за бизнеса е непредвидимостта в цената на газа, смята още Божков. „Не можеш през едното тримесечие да намаляваш с 5%, а другото да увеличаваш с 30%. Тези върхове трябва да се обират от регулатора“, коментира още гостът в студиото.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие