В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо Орбан затваря Централноевропейския университет година преди изборите

Ася Методиева, докторант в Централноевропейския университет, В развитие, 05.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За всички, не само за Централноевропейския университет, а и за останалите академични институции в Будепеща, е мистерия защо властите искат да закрият учебното заведение. Това е така, защото знаем, че Виктор Орбан е на власт вече 7 години. С оглед на предстоящите парламентарни избори през 2018 той най-вероятно се опитва да препотвърди симпатиите на онова ядро от унгарските избиратели, които буквално искат да завъртят ключа на държавата и да не пускат никакви чужденци.

Така коментира в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев текущите динамики около намеренията на официална Будапеща да затвори Централноевропейския университет, финансиран от борсовия магнат Джордж Сорос, докторантът във висшето учебно заведение Ася Методиева.

„Затварянето на университета съвпада чудесно с политическата реторика, с говоренето на Виктор Орбан, което, както знаем, е насочено основно срещу чужденците и имигрантите“, каза още тя.

Атаката срещу университета не е изненада. Тя дойде след няколко месеца на много интензивна кампания на проправителствените медии срещу Централноевропейския университет. Този удар беше очакван, но въпросът е, че бързината, с която унгарските институциии направиха това, беше изненадваща“, допълни Методиева.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие