В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мястото на България в Европа на няколко скорости е в ядрото на ЕС

Гунтер Дойбер, анализатор на Raiffeisen Research, В развитие, 05.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Смятам, че страните от Югоизточна Европа, сред които и България, трябва да са убедени, че при мултитърговската интеграция на ЕС, пред която сме изправени, те са в ядрото, а не са в ролята на периферни държави.

Това каза в специално интервю, излъчено в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки анализаторът на Raiffeisen Research Гунтер Дойбер. Темата – икономическите процеси в Европа и света, както и мястото на България в този пъзел.

Фокусът на разговора бе насочен и към възможностите на България за асоцииране в еврозоната. „Смятам, че този път има истински шанс, особено след надеждния стрес тест в банковия сектор, който се проведе миналата година. А по отношение на реалната икономика, считам, че България доказа пределно ясно, че може да се пренастройва вътрешно, както го направи през последните години“, категоричен бе Дойбер.

Акцента на разговора обхвана и икономическите процеси в глобален палан. „Определено може да настъпи определена корекция на пазара на акции в световен мащаб, защото имаше прекален оптимизъм, почиващ на Тръмпономиката. Но в положителен план трябва да отчета, че минусите при Тръмпономиката по линия на, да кажем протекционизма или свиването на световната търговия все още не са се проявили. Пазарите са може би прекалено оптимистично настроени, но не виждаме твърде много основания за обрат“, коментира още той.

Вижте цялото интервю:

 

Последни новини
Още от В развитие