В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Децата и опасностите на виртуалния свят

Иван Ванков във В развитие, 05.04.2017

Иван Ванков, блогърът GatAkka. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Ванков, блогърът GatAkka. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако децата не са наясно с опасностите на интернет, бягството във виртуалния свят в тийнейджърската възраст може да доведе до неприятни последици. Това каза блогърът Иван Ванков, GatAkka, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Той коментира проучването за навиците на подрастващите по отношение на дигиталната среда, проведено в 125 Основно училище. 

Децата могат да бъдат превърнати в стока в дигиталния свят - да станат жертва на педофилия, да бъдат използвани като дигитални мулета или за корпоративен шпионаж, предупреди Ванков. "Най-притеснителното е, че децата не се чувстват застрашени преди да изпаднат в зависимост".

Децата прекарват времето си в интернет основно в чат - точно, както извън мрежата прекарват време в разговори, коментира Ванков. "Така че не е изненадващо, че прекарват много време - около 2 часа - в интернет. Напротив, това е сравнително малко време и явно родителите налагат някакъв контрол". 

"Националните проучвания в държави, които са съпоставими с нас показват, че децата прекарват между 5 и 8 часа на ден в интернет в комуникация и търсене на информация".

Момичетата, като възпитание, в Западния свят са много по-комуникативни от момчетата и за това не е изненадващо и че прекарват повече време в интернет, каза още гостът.

Има ли подобряване на културата на родителите по отношение на опасностите в интернет? Какво представлява дълбоката мрежа и какво е тъмна мрежа? Знаят ли децата какво означават тези понятия?

Вижте целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие