В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Въглищата допринасят много за енергийния микс на България

Оливие Маркет във В развитие, 04.04.2017

Оливие Маркет, изп. директор на AES Гълъбово, съпредседател на Националната енергийна камара​. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Оливие Маркет, изп. директор на AES Гълъбово, съпредседател на Националната енергийна камара​. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто технологично новите екологични изисквания, които подготвя Европейската комисия с промяна в референтен документ, са изпълними за българските горивни централи. Въпросът е колко ще струва модернизацията и кой ще плати цената. Този коментар направиха от новосформираната Национална енергийна камара пред журналисти днес. Оливие Маркет, изп. директор на AES Гълъбово, съпредседател на Националната енергийна камара​, коментира темата в интервю на Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".

Маркет отказа да коментира цената на въвеждането на новите изисквания за сероочистване, азотни окиси и следене на емисиите живак от въглищните горивни инсталации, но според оценката на енергийното министерство става въпрос за сума от порядъка на 1 млрд. лв.

"Като цяло трендът върви към увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници. Но трябва да се признае и приносът на въглищните централи, като се има предвид ситуацията през януари 2017 и свръхпотреблението тогава. През този период 50 % от енергията идваше от въглищни централи. Те са изключително важни за енергийната независимост на страната и е важно те да бъдат запазени, защото осигуряват значително количество енергия".

Енергийната камара подкрепя позицията на българското правителство, България да бъде разглеждана отделно, що се отнася до новите екостандарти на ЕС, категоричен бе Оливие Маркет.

Каква е енергийната перспектива на България? Защо ситуацията в Бълагрия е различна? Загубена ли е битката на въглищните централи?

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от В развитие