В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите очертания на геополитическата карта на света

Доц. Румен Кънчев във В развитие, 04.04.2017

Доц. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Жалко е, че географията на тероризма достига вече толкова далечни граници, като Санкт Петербург. Това каза доц. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Другото неприятно е, че терористът, който е идентифициран, идва от Централна Азия, където има много мюсюлмански общности, каза още Кънчев. "В самата Русия неруското население с мюсюлмански произход е около 30% и очевидно заплахата се пренася на Изток и има много по-големи мащаби, отколкото можем да си представим". 

"Във връзка с визитата на американския държавен секретар в Турция е много важно, че Турция се оказва приоритетен партньор за САЩ в региона, а това означава следното: Колкото по-близки са отношенията между Турция и САЩ, толкова по-спокойна може да бъде България, относно своята сигурност и страховете, които се генерират във връзка с нашата съседка, Турция".

Какво се случва в пост социалистическите пространства от бившия СССР, в които има компактно ислямистко население? Ще успее ли Русия да предприеме сериозни мерки, за да се противопоставя ефективно на терористични заплахи, инспирирани от ИДИЛ? Втвърдява ли се позицията на САЩ спрямо Русия по отношение на Крим? Трябва ли Европа да плаща за своята външна сигурност? Какво сигнализира посещението на държавния секретар на САЩ в Япония? Какво ще последва след изявленията на Тръмп относно Северна Корея? Засилват ли се връзките между САЩ и Турция? Какви са новите елементи на американската външна политика? Къде се позиционира Иран в Сирийската криза? Има ли риск за разпадане на Турция?

 

Последни новини
Още от В развитие