В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как ще се отрази по-скъпият газ на цената на стоките

Мика Зайкова, финансист, и Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите, В развитие, 04.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Това е поредното шоково увеличение, което много сериозно ще се отрази на месопроизводството. Не мога да се ангажирам с проценти, но смятам, че ще има двуцифрено повишение на цената на колбасите. Повишението на електроенергията за бизнеса с 3% също ще окаже влияние.

Това заяви в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов. Коментар по темата относно последствията от рязкото повишение (с 29,6% - бел.ред.) на природния газ върху бизнеса и потребителите даде и финансистът Мика Зайкова.

„Увеличението на газа беше много закъсняло, което фактически събра няколко покачвания в цените накуп. „Булгаргаз“ в началото на тази година искаше увеличение с около 13%, а цената се увеличи само с 5%. Вярно е, че има обективни причини (за скока в цената – бел.ред.) и те се коренят в ръста на долара и цените на някои нефтопродукти, в това число и на петрола сорт Brent, чиято цена се вдигна рязко“, каза на свой ред Зайкова.

„Както вървят нещата, ще има увеличение на газа отново, макар и не толкова драстично“, прогнозира тя.

„Ще пострада не само нашият сектор, който съставлява около 20% от хранителната индустрия в България, но и цялата хранителна индустрия като цяло. Всичко ще пострада от това шоково увеличение“, категоричен бе Урджанов.

Вижте целия разговор:

Четете още: Можеше ли да се избегне поскъпването на газа?

Четете още: Hoegh LNG: пазарът на LNG е дълъг.

Последни новини
Още от В развитие