В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовият сектор е непривлекателен за младите хора

Детелина Смилкова във В развитие, 04.04.2017

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и председател на Българска асоциация за управление на хора. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и председател на Българска асоциация за управление на хора. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият сектор е непривлекателен за младите хора. Той вече е на четвърто място по ангажираност и мотивация на служителите. Младите хора вече не изгарят от желание да работят в банка, защото секторът не отговаря на техните изисквания. Това каза Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и председател на Българска асоциация за управление на хора в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Младите хора търсят кариерни пътеки и хоризонти и смятат, че в банковия сектор няма толкова динамично развитие. Има други сектори, които са много по-привлекателнри и за това банките страдат и има текучество на началните нива в сектора". 

Най-големият конкурент на банките са телекомите, каза още Смилкова. "Те са по-привлекателни, и като заплащане, и като обучения. Виждате колко проактивни са хората, които работят в този бранш и в същото време в банките виждаме едни уморени служители, които очакват да мине работния ден. Забележете колко много инвестира ИКТ секторът в собствени академии, в университети".

"Банките не инвестират в обучение. Те разчитат на стари лаври. Те не инвестират и в налагане на своя бранд. Нещо, което привлича младите хора е работодателската марка, но само 30% от банките инвестират в налагане на бранда. Отново се разчита на миналото, а младите хора поставят едва на четвърто място заплащането. Това, което ги интересува, са кариерните пътеки, средата, бранда и възможностите за учене и развитие. А това не се предлага".

Как банковата система може да преодолее патовата ситуация, в която се намира? До колко е "на Вие" със съвременните дигитални технологии? Как да се осъществи работещо, устойчиво партньорство с университетите?

 

Последни новини
Още от В развитие