В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо не се доказа картел при горивата в България

Светослав Димитров и Светлин Адриянов във В развитие, 03.04.2017

Светослав Димитров и Светлин Адрианов, съдружници в правната фирма Пенков, Марков и партньори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Димитров и Светлин Адрианов, съдружници в правната фирма Пенков, Марков и партньори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадани сме, че не бе открит картел при горивата, защото комисията твърдеше, че има достатъчно доказателства за картел. Ако не бяха тези изявления, нямаше да е изненада, защото картел действително се доказва много трудно. Това коментираха юристите Светослав Димитров и Светлин Адриянов, съдружници в правната фирма "Пенков, Марков и партньори" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Важно е, че комисията се самосезира, както и в други случаи, а самото установяване на картел не е самоцелно. То е свързано с целта да се спазват конкурентни търговски практики и да се забранят лошите. Макар и да не беше установен категорично картел, все пак виждаме положителен сигнал, че се налагат мерки за поведение на участниците, което показва, че все пак е установено нещо нередно е установено, а също и че има конструктивен стремеж да се избягват лошите практики. Друг е въпросът как тези мерки ще се следят.

Адекватни и реалистични ли са мерките, които ще се прилагат спрямо участниците на пазара на горива в България?  Какви са глобите, които се налагат за установяване на картел? По-лесно ли се доказва дъмпинг, отколкото картел? Има ли руски газов монопол в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие