В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дойде ли края на химерата за обединен Кипър

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 03.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Все още не е сложена точка (на надеждите за обединение на Кипър – бел.ред.) и в Кипър все още се надяват това да стане. Но ситуацията е много сложна. Развитието на вътрешните политически и икономически процеси в страната, цялата ситуация в Източното Средиземноморие и тази в Турция подклаждат коментарите, че преговорите за обединение, които са блокирани от 6 седмици, на практика са навлезли в застой или дори са стигнали до своя край.

Това обобщи в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки кореспондентът на Националното радио в Кипър Бранислава Бобанац, коментирайки темата за изглеждащото все по-малко вероятно обединение на островната държава.

„В неделя вечерта имаше вечеря между президента на Кипър Никос Анастисиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, като идеята беше да се възстанови преговорният процес и да бъде насрочена дата. Това не се случи, което е прецедент след подобен род среща“, добави Бобанац.

„Според анализатори преговорите са изчерпали капацитета си в този модел и този формат. Лидерите на двете кипърски общности в процеса на преговорите постигнаха сближаване в позициите си по много от темите, но те договориха това, което беше в техните компетенции и в лимита, който е даден на Акънджъ от Турция. Той не може да прави повече крачки“, каза още тя.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие