В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма никакви основания да няма увеличение на газа

Деляна Петкова, Investor.bg, В развитие, 31.03.2017

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

От утре природният газ поскъпва. В момента все още тече закритото заседание, на което комисарите трябва да решат каква да бъде промяната в цената. Но няма никакви основания да няма увеличаване с около 30%. Поне на изслушванията, които имаше досега, нямаше подобни сигнали.

Така резюмира актуалните динамики около предстоящото решение на КЕВР относно поскъпването на природния газ, поискано от „Булгаргаз“ редакторът на ресор „Енергетика" в Investor.bg Деляна Петкова. Тема на разговора в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки бяха именно очакванията от днешното заседание на регулатора, както и ефектите от изглеждащото неизбежно поскъпване на суровината с близо 30 на 100.

„Увеличаването на природния газ ще доведе след себе си по-високи цени на електроенергията от централите, където тя се произвежда по комбиниран способ, както и на парното и топлата вода, най-вече на топлата вода, тъй като се намираме в края на отоплителния сезон. Именно при топлофикационните услуги ще има осезаемо повишение, тъй като самият природен газ има по-голям дял в цената на услугата. Най-високо ще бъде поскъпването в Плевен – 37%, а най-ниско във Велико Търново, където цената ще се увеличи с 18%. За абонатите в София цената на услугата ще се повиши с 23%“, обобщи Петкова.

„По отношение на тока увеличението ще бъде незначително с под 1%“, отчете още тя.

„От комисията са категорични, че няма никаква връзка между изборите и ценовото решение. В договора с „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ е включено условието цените на природния газ да бъдат утвърждавани от регулатора на всеки 3 месеца. Така че това наистина може би е съвпадение с датата на изборите“, каза журналистът от Investor.bg.

„Основанието да се иска подобно увеличение е по-високата цена, на която „Газпром“ ще доставя на „Булгаргаз“ от второто тримесечие на годината. Освен това има промяна и на валутните пазари, а търговията между „Булгаргаз“ и „Газпром“ се осъществява с долари. Фактор е и влиянието на петролните пазари, защото цената за България на природния газ се определя от цената на алтернативните горива, какъвто е петрола, но със забавяне с 6 или 9 месеца“, коментира Петкова.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие