В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужно е качество, а не количество на IT кадри в България

Крис Георгиев във В развитие, 31.03.2017

Крис Георгиев, технологичен директор на Dynamo Software. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Крис Георгиев, технологичен директор на Dynamo Software. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еднообразието в работния процес се отразява на работата и се опитваме да разчупваме рамката. Това каза Крис Георгиев, технологичен директор на Dynamo Software, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Георгиев коментира новината, че българската компания за информационни технологии е изпратила четирима свои служители на изнесен офис в Коста Рика и смята да превърне това в дългосрочна практика. 

Първите впечатления на служителите, изпратени в Коста Рика на изнесен офис, са свързани с коренната промяна на обстановката, обясни Георгиев. По думите му това е само първата група, която работи в изнесен офис в Коста Рика и ще бъде последвана от още служители. "Този първи екип отъпка пътеката, особено логистично. Става дума за джунгла, за доста отдалечено място, до което се лети със самолет, а след това се преминава с бусче през джунглата. Този първи опит бе важен, за да се знаем точно как ще се случват нещата при следващата група хора".  

"Ние сме първата фирма, която въвежда офис масажите - два пъти в седмицата има масажист в офиса. Имаме джаги, ексбокс, правим тимбилдигни на различни места в България".

Ефектът от решението да се изпратят хора, които да работят в Коста Рика за известен период от време, е "не толкова да докажем, че може да се работи навсякъде по света, а че това което тези хора правят, начинът, по който допринасят за успеха на фирмата, нещата които създават, ние ги виждаме и ги оценяваме".

Във връзка с основните проблеми на IT индустрията Георгиев каза, че проблемите в България не са изолирани само за нашия пазар. "Глад за кадри има навсякъде, и в САЩ, и в Сингапур... Този сектор се развива много динамично и постоянно има недостиг на хора, а училищата са винаги една стъпка назад". Според него при подготовката на кадри трябва да се наблегне повече на качеството, отколкото на количеството. 

"Има разлика между хора, които пишат код и хора, които създават иновативни решения чрез код".

"Не смятам, че правилното решение е всички да изучават информатика от първи клас".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие