В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво иска бизнесът от новото правителство

Тошко Петков във В развитие, 31.03.2017

Тошко Петков, Next Consult. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тошко Петков, Next Consult. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът се надява на стабилна политически ситуация в България и правителство, което "да изкара поне три години мандат". Това каза Тошко Петков от Next Consult в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

"Трудно може да се предположи влиянието на коалиционни партньори, каквито ще има, ако искаме да имаме стабилно правителство, но виждайки програмата на ГЕРБ, там има разбирането, че бизнесът е този, който може да движи икономиката. Така ще има повече данъци, а от повечето данъци може да има по-добро образование, по-добро медицинско обслужване, повече инфраструктурни проекти и всички други дейности, свързани с ролята на държавата. Това разбиране на бъдещото правителство е добро и би трябвало да се отрази добре на българската икономика. Но тук слагаме скобата, че лесно се дават обещания, но самото управление и изпълнението на политики е по-трудно".

Държавата към момента има прекалено много регулации, които спъват бизнеса, каза още Петков. "Затова трудно може да се каже, че има оттегляне на държавата. От друга страна, в много отношения липсата на държава спъва бизнеса. Например нивото на престъпност, нивото на полицията, нивото на съдебната система - които зависят от държавата, много пречат на бизнеса. Защото ние плащаме огромни суми за охрана и застраховки. Тези услуги са с много висока цена в България, защото се калкулират на база риск - какво е нивото на престъпност, как се намесва държавата". 

Кои са най-големите геополитически рискове за бизнеса в България? Кои са неотложните въпроси, с които трябва да се заеме новото правителство? Как чрез подобряване на ефективността на администрацията в България може да се освободи кадрови ресурс, сега ангажиран в държавни структури, който да се влее в бизнеса, където липсата на кадри се усеща все по-остро? Как се губи 10% от БВП в пропиляно от гражданите време за предоставяне на различни документи на държавната администрация? Защо трябва да се внимава за начина, по който се правят IT разходи? Как оптимизирането на процесите в държавната администрация излиза трикратно по-високо от разходите, направени за идентични процедури в частни компании?  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие