В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Преповтарят ли събитията от преди ПСВ търканията между САЩ и Китай

Доц. Петър Голийски, СУ, В развитие, 30.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Голям ефект върху това, които би се случва Европа, са отношенията и процесите между Китай и САЩ. Преди около 3 седмици имаше изявление на китайския външен министър, който каза, че Китай и Америка са като два тежкотоварни влака, които вървят един срещу друг и никой не прави път на другия. „Готови сме за челен сблъсък“, коментира тогава министърът.

Това каза във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова преподавателят в Центъра за източни езици и култури в Софийския университет доц. Петър Голийски. Темата в предаването в минутите след 18:30 бяха динамиките в отношенията между Вашингтон и Пекин и влиянието им върху глобалните процеси.

Китайската търговия основно минава по море, като Пекин опитва да си осигури транспортни коридори. Ситуацията, която в момента се развива, напомня силно на ситуацията между Германия и Британската империя преди 100 години. В края на IXX век Германия започва да развива изключително силно индустрията си, износът скача в пъти, и завзема пазари като САЩ и Южна Америка. И в един момент в Берлин излиза на дневен реди въпросът „защо флота ни е на ниво крайбрежна охрана, а британският флот контролира моретата при така растящия ни износ“. Започната е програма за строеж на тежки крайцлери, която е приета от Великобритания като заплаха за военноморския й монопол. Та в крайна сметка се стига до Първата световна война“, каза Голийски.

„В момента китайците, които от началото на века все повече засилват търговията си по море, са в аналогична ситуация. Те доскоро имаха съвсем слаб флот и огромен износ по море, както и внос на суровини като метали и петрол и ситуацията, в която се оказаха е, че реално не могат да защитят своите комуникации. Единият начин беше да започнат да търсят алтернативни пътища по суша, но този транспорт е много по-скъп, макар и по-бърз. Вторият вариант е постигане на такава морска сила, че най-малкото да станат рискови опитите да бъдат ударени китайските комуникации по море“, обобщи той.

Видео с целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие