В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективите пред българската икономика през очите на банковия сектор

Кристофор Павлов, гл. икономист за България на УниКредит Булбанк, В развитие, 30.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За нас най-важният извод от изборните резултати е, че няма да има завой към по-дисфункционално насочени политики. Според нас новото правителство ще продължи да поддържа ангажимента си към поддържане на финансова стабилност, както и към макроикономическа такава, което е от ключово значение. Очаква се новото правителство да продължи да се поддържа към благоприятна бизнес среда, включително и чрез поддържане на данъците за предприемачеството на ниски нива, както и чрез поддържане на проста данъчна структура. Нещо, което е важно за бизнеса и което се прави от поредица български правителства.

Така коментира перспективите пред бизнес средата у нас и българската икономика като цяло главният икономист за България на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Предаването е „В развитие", а водещият – Делян Петришки. Темата – перспективите за икономическо развитие през очите на една водеща банкова институция като представляваната от Павлов. Поясняваме, че наскоро излезе ежегодният пролетен доклад за икономиката на УниКредит Булбанк, според който най-вероятно ще бъде сформиран трипартиен дясноцентристки кабинет, съставен от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля, което „предполага завой към политики, в по-голяма степен подкрепят растежа на БВП и продължаване на фокуса към структурни реформи“.

„Същевременно очакваме да видим по-голяма подкрепа за инвестициите в публична инфраструктура, което би трябвало да има положителен ефект. През миналата година имаше забавяне в този процес, отчасти от факти, които не са под контрола на българското правителство“, каза още гостът в студиото.

Фокусът на разговора бе прехвърлен и към очакваното засилване на вниманието към социалните политики от страна на новото правителство.

„Това ще бъде стъпка в добра посока, защото съществуват сегменти на публичния сектор, които страдат от това, че дълго време оставаха необезпечени с достатъчно персонал или пък заплатите бяха твърде ниски. Ясно е, че в сектор като здравеопазването почти няма вече медицински сестри, а голяма част от завършващите лекари търсят предимно реализация извън страната. Всичко това означава, че трябва да бъдат предприети коригиращи мерки“, добави Павлов.

„Подобни дефицити има и в областта на образованието. Пенсиите също са важен акцент за Патриотичния фронт, така че очакваме известно селективно увеличаване на заплати и пенсии, които се финансират от публичния сектор. Това, ако се направи с необходимата мярка, ще има по-скоро положителен ефект", отчете още икономистът.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие