В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Геополитическите динамики около Турция в светлината на визитата на Тилърсън в Анкара

Алекс Алексиев, политолог, В развитие, 30.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Това, което е важно в посещението на Тилърсън, е, че между САЩ и Турция в момента има много сериозни противоречия. Най-вече по въпроса как да се победи ИДИЛ. Америка живо се интересува от това да бъде премахната „Ислямска държава" като терористична опасност, докато за турците тя никога не е била особено важен проблем. Напротив – може би си спомняте, че Турция подпомагаше ИДИЛ в много отношения.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Николай Кръстев политологът Алекс Алексиев. Темата – геополитическите баланси около южната ни съседка Турция в светлината на днешното посещение в Анкара на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

„Гюлен е най-малкият проблем (в отношенията по оста Вашингтон – Анкара – бел.ред.). Фактите говорят за това, че Гюлен беше използван от Ердоган като претекст да установи една негова лична ислямистка диктатура в Турция, като в на път да го постигне“, каза Алексиев.

„Това което е факт, е че интересите на Америка и на Турция са противоположни по отношение на ИДИЛ. САЩ вярват, че техните съюзници кюрдите са най-действени от военна гледна точка. Докато турците винаги са се интересували от едно единствено нещо – от това да неутрализират кюрдските съединения, защото това за тях е опасност, изразяваща се в евентуално обявяване на някакъв кюрдски суверенитет“, обобщи гостът в студиото.

„Най-интересният момент тук е, че Русия напоследък започва да се приближава до американската позиция. Буквално преди дни те обявиха за създаването на някаква тренировъчна база в Африн – най-западният град на кюрдите в Сирия. Това гарантира на кюрдите, че Турция няма да ги бомбардира“, коментира още политологът.

Обстоен анализ по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие