В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В каква схема ще се води мачът на бъдещия кабинет

Стойчо Стоев, политолог, В развитие, 29.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Не мисля, че ситуацията след изборите е неприятна, защото този път имаме по-малко фрагментация на Народното събрание в сравнение с предишното такова, когато в него имаше осем партии, а създаването на работеща коалиция беше наистина трудно. Тогава коалицията беше много трудно създадена, състоеше се от много субекти – 4 на брой, а менажирането й се оказа трудна задача.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки политологът и преподавател в Софийския университет Стойчо Стоев. Темата в минутите след 12:00 – възможните политически конфигурации в следващото управляващо мнозинство.

„В настоящия парламент се оформя едно ясно дясно мнозинство около ГЕРБ, „патриотите“ и Марешки. Патриотите най-вероятно ще бъдат официализирани във властта. Този път се съмнявам те да участват само с подкрепа, по скоро ще искат да се включат с поемането на някои от ресорите. Чисто математически, коалиция само между ГЕРБ и „патриотите“ е възможна, но аз съм почти убеден, в нея ще се включи и „Воля“ на Веселин Марешки, защото, първо, 122 депутати са крехко мнозинство, и второ, коалиция с два субекта е малко по-проблемна от гледна точка на това, че всеки един конфликт би могъл да доведе до нейния разпад“, заяви гостът в студиото.

„Говорейки за традиционните десните партии, които не успяха да влязат в Народното събрание, може да кажем, че парламентът ще бъде лишен от реформаторско настроени хора по отношение на съдебната система и антикорупцията. Действително „Да, България“ и до голяма степен ДСБ бяха ангажирани с тези политики. От парламентарно представените партии сега няма такава, чиито приоритет да бъде ясно изразена съдебна реформа“, допълни още политологът.

Целия разговор по темата, както и коментар по най-„горещото“ външнополитическо събитие от днешния ден – задействането на чл. 50 от Лисабонския договор от страна на британския премиер Тереза Мей и ефектите от това върху Европа и България, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие