В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изненада ли е решението на КЗК за картел при горивата

Виктор Аврамов във В развитие, 29.03.2017

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Изненадани сме от решението на КЗК за липса на картел при горивата, а решенията на комисията трудно могат да се нарекат достатъчни. Това каза Виктор Аврамов от НБУ в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Три са периодите, които ясно се разграничават по отношение на цените на горивата в България, обясни събеседникът. По думите му цените, без косвени данъци и такси, до 2012 година са нормални спрямо останалите в ЕС. След това рязко нарастват, като този втори период приключва в началото на 2016 година. Следва рязко спадане на цените от февруари-март миналата година, когато отново са нормални.  

За да се разрешат проблемите с цените на горивата трябва да се предприемат няколко крачки, сред които разделяне на собствеността на акцизните складове и собствеността на предприятието основен производител на горива в България, препоръча Аврамов. Той уточни, че това не е в правомощията на КЗК, но може да бъде направено от народното събрание. Другата крачка е свързана с повишаване на нивото на акцизите, което би намалило печалбите на производителите и би свалило огромните загуби за бюджета, които по данни, цитирани от Аврамов, са в размер на 3,7 млрд. евро.

Вижте целия коментар:

Повишението на цената на газа с 29% ще доведе до поскъпване с 1% на тока за крайни клиенти, каза председателят на КЕВР Иван Иванов на 30 март 2017.

Чуйте какво каза Иван Иванов във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие