В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дар ли е България за предприемачи и новатори

Метин Исметов във В развитие, 29.03.2017

Метин Исметов, Wage Ways. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg  TV Bulgaria Метин Исметов, Wage Ways. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България стои доста добре на фона на останалия свят по отношение на условията за развитие на стартиращи компании. Ние сме в Топ 10 на най-привлекателните дестинации за стартъп и това е съвсем логично, защото тук е създадена, случайно или не, една много благоприятна среда за развитие на стартъпи. ​Това каза Метин Исметов от Wage Ways във "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "България се разглежда от инвеститори и предприемачите като дар, защото притежава трите най-важни елемента - ниски данъци, евтини активи и евтина работна ръка".

"Целта на стартъпа е да се създаде нещо ново и иновативно, което да няма конкуренция. Това не е просто бизнес, а една идеология и мечта".  

В работата на един стартъп има доста скрити проблеми, каза още Исметов.

"Какво е стартъп - това е една идея на някой гений, който е успял да измисли нещо интересно, иновативно и полезно за обществото. Но историята помни хиляди добри идеи, които увяхват, поради липса на добър мениджмънт, финансова култура и разбиране за бизнеспроцесите, които трябва да се развиват".

Wage Ways помага именно в това отношение на компаниите, които стартират своя иновативен бизнес, обясни гостът. "Ние сме компания, която взима една идея и я довършва до край".

IT пазарът е надценен и се очаква "в края на есента доста дълбока корекция", прогнозира експертът. "Ще видим дали това ще се случи, или пазарът ще ни изненада". Тенденцията ще засегне най-вече сектора на IT услугите и софтуерното инженерство, защото "точно, когато нещата са най-добре, тогава се пука балонът". "Но в това няма нищо страшно. Пазарът е на цикли. Краят е едно ново начало". 

Има ли в България погрешно разбиране за понятието предприемачеството и стартъп и защото това не е просто стартиращ малък бизнес? Задължително ли е крайната цел да бъде да се продаде компанията на голяма корпорация? Кои са безценните предимства, които притежава българската бизнес среда, които сме свикнали да приемаме за даденост? Какво ни прави конкурентоспособни на фона на останалите пазари? Кои са икономическите области, в които стартъп общността се развива днес и кои са сферите на бъдещето? Кои са скритите проблеми, които възникват в хода на работа на една стартираща компания с иновативна идея?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие