В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България избегна потенциална опасност от фалит на Westinghouse Electric

Атанас Тасев във В развитие, 29.03.2017

Атомна електроцентрала. Снимка: Freeimages.com Атомна електроцентрала. Снимка: Freeimages.com

Сянката на фалита дебне Westinghouse Electric още от 2016 година. Тогава се намеси Toshiba със сериозна инвестиция. Разчиташе се да се навлезе на японския пазар на ядрена енергия, но плановете бяха осуетени от аварията във Фукушима. Това обясни енергийният експерт Атанас Тасев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Експертът коментира новината, че американската компания Westinghouse Electric, която е подразделение на японската корпорация Toshiba, е започнала процедура по несъстоятелност в САЩ. 

"Това е особена процедура. Не влизат синдици, не влизат ликвидатори, а квестори, които, под защитата на съда, защитават компанията от незабавно изискуеми кредити, които са в размер на 9,6 млрд. долара. Това е директна намеса на американското правителство, която цели не толкова да защити мажоритарния собственик, а дейността, която е свързана с военната индустрия и има връзка с националната сигурност".

Благодарение на забавянето от страна на България, страната ни е избегнала една "потенциална опасност" - да се обвърже с Westinghouse Electric ​за доставка на оборудване за производство на ядрена енергия, каза събеседникът.

Какво ще се случи със стартиралите вече проекти, свързани с ядрената енергетика на САЩ? Това ли е краят на дейността на Westinghouse Electric в областта на гражданската употреба на ядрена енергия?

Вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие