В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма журналистика без етични стандарти

Лиляна Зуровац във В развитие, 28.03.2017

Лиляна Зуровац, изп. директор на Прессъвета на Босна и Херцеговина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лиляна Зуровац, изп. директор на Прессъвета на Босна и Херцеговина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Благодарение на новите технологии и социалните медии всеки гражданин може да споделя и регистрира различни събития, случващи се в живота му, но това не е журналистика. Тази информация е полезна на мейнстрийн медиите, но може да бъде публикувана само и единствено, след като бъде проведено проучване за достоверността на информацията. Журналистиката трябва да отговаря на етични правила и норми и точно това я прави професионална журналистика. Това каза Лиляна Зуровац, изп. директор на Прессъвета на Босна и Херцеговина, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Не харесвам израза гражданска журналистика. Чрез гражданите ние получаваме ценна информация за това което се случва в Иран, в Ирак..., но всъщност това не е журналистика. Защото гражданите не са задължени да спазват етични правила. Гражданинът не е задължен да има два, три или четири източника на информация. Социалните медии са много добри източници, но не могат да се използват като чиста монета".

Фалшивите новини днес са навсякъде, каза още Зуровац. "Това, което можем да направим е да призовем отново за издигане на професионалните стандарти. Именно за това саморегулацията на медиите е много важна. Вие, в България, имате много добър медиен регулаторен орган. Трябва да бъдем истински професионалисти, заради хората, за които работим. Защото ние не работим за себе си, а за гражданите - за да им предоставим информация, за да могат да реагират и да изградят своето свободно общество".

"В днешно време има много силен натиск от собствениците на медии към редакторите и журналистите, за да се манипулира истината, но ние трябва да се борим да се прилагат професионални стандарти и етично поведение".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие