В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новият Кабинет Борисов ще стартира с кратък хоризонт

Страхил Делийски във В развитие, 27.03.2017

Страхил Далийски, политолог, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Страхил Далийски, политолог, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборите възпроизведоха една ситуация, която ни е съвсем позната. На тях не се случи очакваната промяна и ако 43-тият Парламент бе доста непредставителен, то новият, 44-ти ще бъде още по-непредставителен. Това каза политологът Страхил Делийски, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.   

Това е поредното доказателство, че има някакъв дефект в нашата политическа система, но той няма да се реши с промяна в законодателството в посока мажоритарност, каза Делийски. "Едва ли това ще полира ръбовете на нашата политическа система. Проблемът е много по-дълбок, не може да се сведе до технологията на преброяване и отчитане на гласове".

"Случи се точно това, което Борисов искаше - той спечели изборите, не толкова убедително, но се разправи окончателно с конкуренцията в дясно и помогна на БСП да си стъпи на краката. Беше му тежко без силна опозиция, на която да противостои. За пореден път спря и ще продължава да спира социалистите".

"БСП се върна на терена на носталгията и забрави за бъдещето", подчерта гостът. "Те не успяха да позиционират там посланията си. Ако БСП иска да спечели някакви избори, то със сигурност трябва да потърси по-голямо разширяване сред центристките избиратели".

"ГЕРБ уплътниха своя вот и благодарение на структурите и взаимоотношенията на местно равнище, но и заради по-горещия тон на Нинова, който поизплаши малко центристките избиратели, каза още Делийски. "Лека полека вървим към някаква форма на двуполюсност". 

"Този кабинет, от началото заченат с идеята да бъде временно решение, ще бъде заложник на започналата вече кампания за следващите парламентарни избори. Той ще бъде проектиран като проевропейски, но Борисов няма да тръгне с голяма кошница за визия за развитието на България. Засега по-вероятният вариант е програмата им да остане на заден план. Това ще бъде някакъв римейк на предишния кабинет. Този кабинет стартира с кратък хоризонт, което не е хубаво. Уж трябваше да тръгнем нанякъде, а ние се връщаме там, където бяхме. Много е вероятно в рамките на година - година и половина да имаме нови избори".

Защо демокрацията в България се ползва повече като етикет, отколкото като съдържание? До какво води липсата на базово доверие в политическия процес? Какви са рисковете за българското общество, ако се тръгне към чиста мажоритарна система? Защо ситуацията, в която в момента се намира Борисов, е "много тежка"? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие