В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на Европа в светлината на 60-тата годишнина от Римския договор

Емил Радев,евродепутат от ГЕРБ и ЕНП, В развитие, 27.03.2017

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Какво ще е бъдещето на Европа - „безопасност, свободно движение, защитени външни граници, ефективна, отговорна и устойчива мигрантска политика, както и желание на Европа да се бори с тероризма и организираната престъпност. Това е точка първа в декларацията (подписана от ръководителите на 27 държави-членки на ЕС и Европейския съвет по случай 60-тата годишнина от Римския договор, положил базисите на ЕС – бел.ред.). Защото когато няма сигурност, когато гражданите на ЕС се притесняват за живота и здравето си, няма как да говорим за други политики, за мултикултурализъм и либерализъм. Най-важното е да се подсигури безопасността на европейските граждани.

Това каза в ефира „В развитие“ с водещ Делян Петришки евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) Емил Радев. В предаването той коментира актуалните тенденции в дневния ред на Европа и предизвикателствата, пред които е изправен Стария континент.

„За съжаление, все още не се движим с еднаква скорост и Шенген е пример за това. Това, че България е извън Шенген, въпреки че е изпълнила всички технически условия, указва за тази различна скорост. Докато нямаме пълен достъп до шенгенските информационни системи, ние на практика не можем надлежно да изпълняваме охраната на външната граница на ЕС. Защото едва когато имаме пълната информация и достъп до всички информационни системи, можем да имаме пълна информация за потенциални терористи и престъпници и съответно да си свършим работата по залавянето им“, допълни Радев.

Подробен коментар по темата, по въпроса за Brexit и последиците от него, както и анализ на динамиките по оста Брюксел – Анкара, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие