В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

60 г. от Римския договор – накъде се движи Европа

Антоанета Приматарова, бивш зам.-министър на външните работи, В развитие, 27.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Независимо от усещането за криза, независимо от успеха на в различна степен на евроскептични партии в отделни държави-членки, всъщност гражданите на ЕС и на отделните страни оценяват съюза в ключови моменти. Изборите през миналата година в Австрия и тези тази година в Холандия показват, че всъщност проевропейската нагласа продължава да бъде силна.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев бившият зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов и програмен директор в Центъра за либерални стратегии Антоанета Приматарова.

„Приемането на всякакви решения и документи в ЕС много често бива използвано от държавните глави или премиерите за чисто вътрешно позициониране в рамките на държавата-членка. В този смисъл ЕС е бил винаги игра на две сцени – европейската и вътрешнополитическата сцена“, допълни тя.

„Преговорите за следващата финансова рамка на ЕС ще започнат по време на българското председателство през 2018, така че това са въпроси, които тепърва предстоят. Разбира се, те ще бъдат още по-сложни, тъй като, както знаем, в рамките на тази седмица ще бъде подадена официалното заявление на Великобритания за напускане на ЕС въз основа на чл. 50 от договора в Лисабон", отчете Приматарова.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие