В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

За България не е удачен вариантът за парцелиране на ЕС

Любомир Кючуков във В развитие, 23.03.2017

Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Декларацията, която ще бъде подписана от лидерите на страните в Европейския съюз по повод 60-тата годишнина от Римския договор и създаването на съюза, ще има няколко ключови послания. Водеща ще бъде политиката за сигурност, предвид променената международна конфигурация и напускането на Великобритания. Ще бъде изрично подчертано, че тази политика няма да бъде в противовес на НАТО. Другото, което ще бъде ключово, е политика на приобщаване на гражданите, като целта ще бъде постигане на една социална Европа. Целта е да не се чувстват хората отдалечени от този социален процес, защото именно това довежда до решения, като Brexit. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"За България не е удачен вариантът за парцелиране на Европейския съюз. Самата идея за Европа на няколко скорости е опит да се тръгне в две посоки едновременно - и напред, и назад. Това би поставило България в ситуация на непрестанно кандидатстване в някакви формати, а и процесът на приемане е двустранен - нашето кандидатстване в Шенген доказва, че дори да си изпълнил всички критерии, не е задължително да бъдеш допуснат. А от гледна точка на Европа, това би генерирало допълнителна несигурност", каза Кючуков.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие