В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Паричният поток се изплъзва от банковия сектор и отива в сиви механизми

Eмил Хърсев във В развитие, 23.03.2017

Доц. Eмил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Eмил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информацията, че в периода 2010-2014 от Русия са изнесени и изпрани поне 20 млрд. долара в около 70 хил. банкови сделки, е класически пример за подвеждаща новина. Това каза финансистът доц. Eмил Хърсев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Дори да има изнасяне, релокиране на капитал, а вероятно има такива компании, които са решили да изнесат разполагаеми средства извън своята държава, това не е изпиране на пари. За да се пере, първо трябва да има нещо мръсно. Самият факт, че капиталът е собственост на руска компания, не го прави мръсен. Не само, че никъде няма данни за престъпление, но на първо място няма никакво доказателство, че изобщо става дума за някакво изпиране на пари, произтичащи от престъпни сделки". 

Благодарение на вменяването на полицейски функции на банковата система "паричните потоци се изплъзват от банковата система, като пясък между пръстите и отиват в сиви и дори в черни механизми за прехвърляне на пари, които в днешно време далеч не липсват. Съществуват и множество алтернативни инструменти, подчерта Хърсев, като например криптовалутите.

На въпроса къде ще се измести финансовата столица на Европа след Brexit Хърсев каза, че е много по-вероятно Берлин, като една стара финансова столица, да се превърне в икономически център, отколкото Франкфурт или Париж. "Факт е, че Берлин се оформя, като един икономически център на Европа и това се усеща с всеки изминал ден".  

Дори от 29 март Мей да стартира процедурата по Brexit, има минимум 2 години докато той се случи, категоричен бе гостът. "Лондон има специален статут в тези преговори".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие