В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се развиват геополитическите процеси в Черноморския басейн

Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, В развитие, 21.03.2017

Майкъл Христидис, бивш посланик на Гърция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Майкъл Христидис, бивш посланик на Гърция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Връщаме се към дните, когато Европейският континент се разделя на Изток и Запад. Наблюдаваме все по-голямо увеличаване на военните способности и милитаризиране на Черноморския регион. Това коментира генералният секретар на ОЧИС и бивш посланик на Гърция в България Майкъл Христидис в ефира на "В развитие" с Николай Кръстев по повод навършването на 25 години от създаването ѝ.

В Сандански тези дни се провежда 12-то Зимно училище по дипломация, което събира 25 участници от 19 страни от Югоизточна Европа, региона на Черно море и ЕС. Семинарът традиционно се организира от Дипломатическия Институт в сътрудничество с фонданция Ханс Зайдел и Европейската академия - Берлин. Един от влиятелните гости на Зимното училище е и г-н Майкъл Христидис. 

Изграждането на Черноморския магистрален пръстен се отлага във времето както поради липсата на достатъчно финансови средства, така и поради факта, че проектът не се изготвя по правилния начин, коментира още той. 

По думите му ОЧИС съвместно с Черноморската банка за търговия и развитие се опитва да подпомогне икономическите агенти в отделните страни и да привлече чуждестранни инвеститори по изпълнението на проекта, обясни той. 

Европейският съюз и Турция все още са много важни една за друга, коментира Христидис. "Надявам се, че напрежението между тях ще утихне и диалогът между ЕС и Турция ще бъде възстановен", посочи бившият посланик. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие