В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Добивната индустрия в България създава 3% от добавената стойност

Лъчезар Богданов във В развитие, 21.03.2017

 Лъчезар Богданов от Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Богданов от Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е сред водещите 5 държави по дял на минерално-суровинната индустрия в добавената стойност. Тя е в относителен план значима за нашата икономика. Това каза Лъчезар Богданов от Industry Watch в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира доклада на Industry Watch относно минерално-суровинната индустрия в България. 

"Опитахме се да поставим добивната индустрия на картата на българската икономика и да видим колко е голяма. През 2015, въпреки спада на основни суровини и материали, тя създава около 3% от добавената стойност. Разбира се, има и по-зависими от добивната индустрия държави, например Румъния, където делът на тази индустрия е двойно по-голям. В доста от страните на ЕС тя създава под 1% от добавената стойност и има малко значение". 

Характерно за тази индустрия е, че тя е по-скоро капиталоемка, а не толкова трудоемка - изисква сериозен капитал, за да работи. В България тя успява да създаде около 3% от добавената стойност с 1,3% от заетите в икономиката, каза Богданов.

Как се отрази световната финансова криза на индустрията? Кои са основните пазари и доставчици? Как трябва да се намеси държавата, за да стимулира развитието на индустрията? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие