В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дезинтеграцията няма да повлияе на международните стандарти

Звездалина Янева и Илко Бръчков от Лойдс Регистър EMEA, Investbook, 21.03.2017

Звездалина Янева и Илко Бръчков от Лойдс Регистър EMEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Звездалина Янева и Илко Бръчков от Лойдс Регистър EMEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сертификацията засяга всички сектори на индустрията, като най-разпространеният международен стандарт е ISO 9001 - система за управление на качеството, която може да бъде приложена от всяка компания независимо от нейния предмет на дейност, големина, географско положение и собственост. Това коментира главният изпълнителен директор на Лойдс Регистър EMEA Звездалина Янева в ефира на Investbook с Велко Каменов. 

Сертификацията по международния стандарт ISO 9001 е доброволен акт и представлява доказателство пред клиентите на компанията, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени, коментира от своя страна старшият одитор от Лойдс Регистър EMEA Илко Бръчков

Първите сертификации в България са осъществени през 1995, но големият ръст започва през 2000, коментира той. Основните фирми, които проявяват интерес и търсят сертифициране в този период, са от сектори като машиностроене, металургия, експортно-ориентирани отрасли, посочи Бръчков. 

С развитието на различните индустрии в България известен ръст се наблюдава и в строителния сектор преди финансовата криза, допълни Янева. 

Дезинтеграцията няма да повлияе на международните стандарти, коментира още тя. Международните стандарти създават вътрешни правила за изпълнение във фирмите, с оглед на което липсва пряка връзка с процесите по дезинтеграцията, допълни Бръчков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие