В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предприемачеството по света и мястото на България в глобалната картина

Искра Йовкова, GEM Bulgaria, В развитие, 17.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Предприемачеството е основен инструмент за генериране на икономически растеж благодарение на способността си да въздейства върху пазара на труда. По данните на световния доклад на GEM сигналите на глобално ниво са положителни. Ако трябва да погледнем реалистично, данните за България не са на върха на класацията. Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова Искра Йовкова от GEM Bulgaria. Темата в минутите след 18:30 бяха изводите от годишното изследване на Глобалния предприемачески мониторинг GEM, което проследява нивата на предприемачеството в различните фази на предприемаческа активност, анализира характеристиките, мотивациите и амбициите на предприемачите и изследва обществените нагласи към тази активност, и което включва и България.

Йовкова приведе и конкретни данни относно процеса по разкриване на работни места от българските предприемачи в начална фаза. „20,5% от тях планират през следващите 5 години да разкрият от 1 до 5 работни места, което е значително под средното за Европа – 31%. Също така едва 13,4% от тях планират да разкрият над 6 работни места, като за Европа това е 25%“, обобщи тя.

„Не би било релевантно да сравняваме САЩ с България с Камерун и с Македония. Според фазите на икономическо развитие можем да обусловим 3 вида икономики. Ресурсно обусловени, където наличието на ресурс е главното условие за предприемачество – това са повечето африкански държави. Втората група са инвестиционно обусловените икономики като България, Полша, Ливан. Другите са иновационно обусловените икономики – САЩ, Канада, Израел, при които говорим за едно много високо ниво на иновациите, които подпомагат предприемачеството“, каза Йовкова.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие