В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Повтаря ли сценария преди рецесията повишението на лихвите

Борис Петров, икономист, В развитие, 17.03.2017

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

По отношение на Фед повишаването на лихвата с 0,25% бе напълно очаквано. Всъщност изненадата дойде по време на пресконференцията на Джанет Йелън, която се изразява в нейните думи, че т.нар. „наследствено“ дългосрочно ниво на лихвения процент за американската икономика е по-ниско от това, което наблюдавахме през последния цикъл на повишаване на лихвените проценти до 2007. Вероятно това подсказва, че Фед ще приключи този цикъл на много по-ниски нива от тези през 2007, когато те бяха 5,25%. Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев икономистът Борис Петров.

„ По този начин комуникирана, промяната в очакванията и оценката на Федералния резерв показа на пазарните участници, че дългосрочната лихва едва ли ще достигне нивата от предходния цикъл. Това като цяло предизвика реакцията на валутните пазари, където наблюдаваме спад на позициите на долара – особено спрямо еврото, но и спрямо други основни валути“, допълни икономистът.

Вижте повече във видеото:
 


 

 

Последни новини
Още от В развитие