В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Повсеместно понижаване на пазарната волатилност

Технологичен коментар на Юън Потс, В развитие, 17.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Волатилността се понижава навсякъде по света не само заради решението на Фед, но и след резултатите от изборите в Холандия и победата над популиста Герд Вилдерс. 

Това каза в пазарния си коментар Юън Потс от Bloomberg TV в Лондон в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. „Индексът на волатилността върху Euro Stoxx 50 се понижи с 26% вчера – най-значителното понижение“, добави той.

„Днес картината е нееднозначна за европейските акции. Основният европейски индекс е почти без промяна до този момент, но търговията е с обеми по-високи от обичайните. Stoxx 600 прави пауза след като вчера достигна най-високото си ниво от декември 2015. Акциите на компаниите за петрол и газ и тези от телекомуникационния сектор се покачват най-значително, докато автомобилните компании и компаниите за комунални услуги се понижават. Акциите на миннодобивните компании се търгуват с леко повишение – те са на път да постигнат най-добро представяне от ноември насам“, обобщи още той.

„Поглед и върху акциите по света – те са на път да отбележат най-добрата си седмица от януари насам. Това става след като Фед повиши лихвите, но не пришпори графика си за бъдещи повишения. Инвеститорите основно очакват затягане и доходността по облигациите се покачва заедно с долара заради спекулации, че централната банка може да сигнализира по-ускорен темп на затягане.

„Еврото достигна 5-седмичен връх тази сутрин и се е насочило към най-сериозния седмичен ръст от 2 месеца. Единната валута беше подкрепена след като член на съвета на ЕЦБ повтори, че ЕЦБ може да увеличи лихвите преди края на програмата за количествени улеснения“, допълни още той.

Вижте целия пазарен коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие