В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Динамиките около казуса с БФБ

Веселина Василева, Investor.bg, В развитие, 17.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В понеделник се появи информацията, че БФБ е вкарала по нелогичен начин Еврохолд, като започна дали критериите, калкулациите на БФБ са били точни. Както знаем, още в петък борсовият оператор обяви, че ребалансира SOFIX като „Алкомет“ влезе заедно с „Еврохолд“ за сметка на „Индустриален холдинг България“. Това което зачуди всички е толкова дали правилата на БФБ са точни и коректни, като те самите обясниха, че са спазвали международната практика при изчисляването на индекса. Просто за първи път тази калкулация съвпада с корпоративно събитие, каквото беше увеличаването на капитала на „Еврохолд“. От тук вече стана разминаването – според правилата, които според БФБ не са нарушени, има много голям срок, в който една компания обяви, че набира капитал, набере този капитал и първата емисия на борсата. Това каза в традиционния седмичен обзор на динамиките около българския капиталов в предаването „В развитие“ пазар журналистът от Investor.bg Веселина Василева.

Важно е да уточним, че ребалансирането на SOFIX се изчислява около 1 март, а всъщност последващото увеличение на капитала беше отразено малко по-късно и от там изчисленията се разминават. Тук започна темата дали това е грешка или не. След като започна дискусията Комисията по финансов надзор обяви, че ще направи проверка, за да види дали правилно се изчисляват пазарната капитализация, фрийфлоута на компаниите. Като днес (17 март) КФН обяви решението си, като бяха отправени препоръки, а не конкретни искания за промени в правилата. Комисията препоръча в много кратки срокове българската борса да представи проект за правилата, които трябва да бъдат изменени“, обобщи Василева.

От БФБ веднага отговориха на тези препоръки, като обясниха, че състава на SOFIX, така, като беше обявен в петък, остава – т.е. „Еврохолд“ в следващия 6-месечен период ще бъде част от състава на индекса. Това, което обещаха те, е, че ще спазят препоръките и констатациите на комисията и, че в едномесечен срок ще представят този план за промени, който борсата подготвя още от декември“, допълни тя.

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от В развитие