В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Репутацията на АЦБ няма да пострада от скандала с напусналия гуверньор

Димитър Георгиев във В развитие, 16.03.2017

Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Скандалът с напусналия заместник гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) няма да окаже голям ефект върху репутацията на АЦБ, въпреки че казусът възникна в един доста деликатен момент - на фона на предизвикателствата около Brexit. Това каза Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Доказателство за това е почти пълният консенсус, с който бе прието решението от днес - лихвите на АЦБ да останат непроменени. В бъдеще икономическият растеж ще бъде подкрепен от все по-поевтиняващия паунд, който в близките две години почти ще се изравни с долара".

"Факт е, че решенията на централните банкери оказват моментално влияние върху пазарите. Ако техните решения можеха да се манипулират по някакъв начин, биха могли да се извлекат бързи ползи. Не трябва обаче да забравяме, че това са колективни органи, а автобиографиите на членовете на централните банки винаги са много впечатляващи. Не бива да се съмняваме в тяхната почтеност. Централните банки продължават да доказват, че успяват да поддържат хармоничен свят, със стабилни финанси и предвидими парични потоци. Защото, въпреки всички съмнения, през последните няколко години не виждаме глобални сривове и пазарите се движат по нормален тренд".

Видяхме значително увеличение на новите инвеститори, които откриха сметки и започнаха да търгуват с български акции, днес, по време на Денят за акции на БФБ, каза още Георгиев. "Точно това е крайната цел на тази инициатива - търговията с български акции да става все по-популярна. Българинът е една идея по-информиран и цифрите го показват - обемът на търгуваните акции днес е над три пъти над средния за БФБ, като сините чипове останаха твърдо в полезрението на инвеститорите. Борсата е и продължава да бъде място, където се правят пари". 

Пазарната реакция на увеличението на лихвите от страна на Фед не е преувеличена. Тенденцията от тук нататък е много ясна - продължава постепенното, бавно и поетапно повишаване на лихвите в САЩ.

Как да се намали напрежението около SOFIX? Трябва ли да има повече прозрачност при влизането и излизането на компаниите в индекса? Защо и как да се промени законодателството така, че много по-бързо да се случват корпоративните събития на българската фондова борса? 

Може ли Фед да изпусне юздите на инфлацията? До какво води разминаването на политиките на централните банки в различните континенти? Може ли Фед да притисне останалите банки да вземат различни от досегашните решения? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие