В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Оставката на Шарлот Хог потвърждава разклатеното доверие в АЦБ

Йордан Кирилов във В развитие, 16.03.2017

Йордан Кирилов, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Кирилов, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Положението в икономиката на Великобритания може да се окаже много по-тежко под това, което се вижда на повърхността. Анализатори и хора, работещи в инвестиционния сектор във Великобритания твърдят, че лобитата са много силни и "всеки дърпа черджето към себе си". Доверието е много разклатено и рано или късно това ще изкристализира. Резултатите ще се видят във второто шестмесечие на годината. Това каза пазарният анализатор Йордан Кирилов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. По думите му "когато всичко стои стабилно на вид" може да има различни тълкувания, "но когато има оставки и скандали", като този с Шарлот Хог - "няма две мнения". 

"Ръстът на българския имотен пазар изглежда стабилен, защото зад него има някакъв фундамент. Ако продължава така, ще започне голямо балонизиране през следващите две години. Но за момента няма такива притеснения. Сериозният ръст идва от ниските лихви в банките. Все пак хората някъде трябва да си държат парите, а българинът е склонен да инвестира в нещо, което може да се пипне".

Политиката на Фед за вдигане на лихвите бе адекватна, но грешката е, че много дълго време лихвите бяха държани на много ниско ниво, каза още гостът. "Фед искаше да стимулира експанзия, да раздава безплатни пари и те да се инвестират в икономиката. Но пазарът свикна с ниските лихви. Централните банки поеха юздите в много голяма степен, а политиците делегират икономическия риск на централните банкери и много обичат да се оправдават с тях".

"Интересно е, че централните банки използват много нови механизми, но е трудно да се каже как ще се излезе от този цикъл на ниски лихви. Това е много голяма грешка, за която ще плащаме ние, а не централните банкери".

Какви са предимствата на инвестициите в недвижими имоти? По какво се различават българският и американският имотен пазар? Има ли балонизиране на българския имотен пазар?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие