В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Балкански отражения на конфлика Холандия-Турция

Николай Кръстев, В развитие, 16.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Рязкото охлаждане на отношенията по оста Амстердам-Анкара беше темата на „В развитие“ с водещ Делян Петришки в минутите след 12:00. Проблематиката на въпроса бе разгледана и в една по-нетрадиционна светлина – как се отразява това напрежение върху региона, в който се намира България – Балканския полуостров. Гост в студиото е журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев.

„Турция, с желанието си да провежда агитация в Холандия и други държави от ЕС, изнася своите вътрешни проблеми, като по този начин иска да мобилизира докрай избирателното си тяло. Явно е, че референдумът в Турция няма да преминe толкова гладко, колкото им се иска на властите в Анкара. Това е големият проблем, за това се търсят от някъде гласове, които да бъдат наляти“, коментира Кръстев.

„В ЕС има няколко ядра, съществуват няколко гледни точки върху това, което става в момента в Европа. Засега, разбира се, център остава Брюксел. Но го има и централноевропейското крило, към което са и България и Румъния, има го добре обособеното западноевропейско крило с двете основни сили в ЕС – Франция и Германия".

Фокусът на разговора бе преместен и към прякото въздействие на охлаждането на отношенията между Холандия и южната ни съседка върху региона на Балканите в светлината на изказванията на Ердоган, който обвини Амстердам за избиването на 8 хил. мюсюлмани в Сребреница през 1995.

„Иска ми се да припомня, че клането в Сребреница стана в район, контролиран от холандските умиротворители през 1995. Тогава сръбските паравоенни части на Младич заблудиха холандските умиротворители, че въпреки че са събрали на едно място в Ботучаре всичките 8 хил. мъже и младежи, никой няма да пострада. Унижението, което претърпяха холандците е толкова дълбоко вкоренено в самото холандско общество, че повдигането на тази тема е много болезнено“, коментира гостът в студиото.

„Турция се опитва да повдигне този проблем, защото се опитва да бъде адвокат на всички балкански мюсюлмани. Анкара излъчва много ясни и категорични сигнали - „ето ние ще бъдем вашето рамо“, „ние искаме да ви помогнем да се обедините“. Турция използва това, за да се покаже в нова светлина на Балканите. Елемент от това е и неоосманизма“, каза Кръстев.

Вижте подробния коментар по темата:

 

Последни новини
Още от В развитие