В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предложенията на Газпром ще освободят пазара, ако страните от ЦИЕ положат усилия

Валентин Кънев във В развитие, 15.03.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички предложения, направени от "Газпром", за да избегне санкцията за злоупотреба с монополно положение, имат благоприятно влияние за развитието на пазара в България и Централна и Източна Европа. Те дават възможност за по-свободно действие на търговците на газ. Това каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация (БЧПГА), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Предложенията ще освободят пазара и ще допринесат за неготово развитие и диверсификация, но това не може да стане без активното участие на страните в региона, каза събеседникът. 

"Оттук нататък трябват много усилия, за да се създаде реална конкуренция, защото ние продължаваме да бъдем зависими от един доставчик - "Газпром", независимо от това, че регулационната среда се подобрява".

"Газпром" иска да омекоти своите позиции по отношение на Източна Европа, за да може да спечели изграждане на Северен поток, каза още гостът. "Но засега не виждам позитивна позиция на ЕС по отношение на Северен поток".

Ако се забави системната свързаност между България и Гърция, има заплаха договорените количества от Азербайджан да бъдат изпуснати, потвърди събеседникът. "Доколкото разбирам, такива са условията в договора - доставките трябва да започнат от 2020 и дотогава трябва да бъде построен този интерконектор. В противен случай тези количества могат да бъдат предоговорени".

Как трябва да се подхожда към деликатната тема за цените на газа и тяхната актуализация? Ще се ускори ли реалната газова свързаност на България с останалите балкански държави? Какво ще бъде влиянието върху бъдещи суапови сделки?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие